Mobile device management: veilig mobiel verkeer in uw organisatie

Herinner je je nog ons artikel over ‘Het Nieuwe Werken’, een nieuwe manier van werken waarbij de focus op resultaat ligt en niet op het aantal uur dat je op kantoor aanwezig bent? Je kunt je inbeelden dat deze trend er mede voor gezorgd heeft dat de aanwezigheid van het aantal mobiele telefoons binnen bedrijven aanzienlijk gestegen is. Om medewerkers optimaal flexibel te laten werken, moet je er immers ook voor zorgen dat ze optimaal bereikbaar zijn, toch? Dat gebeurt nu in de meeste gevallen door mobiele telefonie.

Heeft jouw bedrijf ook te maken met een toenemend aantal mobiele apparaten? Dan is het tijd om te bedenken hoe je al deze mobiele activiteiten het best kunt beheren én beveiligen. Daarbij is gedegen ‘Mobile device management’ aan de orde.

Wat is mobile device management?

Mobile device management richt zich op het beheer van alle mobiele apparaten die binnen je organisatie actief zijn. Onder dit beheer valt configuratie, beveiliging en beheer. Zeker wanneer er veel mobiele telefoons (en tablets) in omloop zijn, is het van belang om via een centrale omgeving deze apparaten te beheren. Dan rest je enkel nog een mobile device manager aan te wijzen die het beheer concreet voor zijn of haar rekening neemt.

Mobile device management: de mogelijkheden

Als medewerkers nieuw in dienst zijn, spenderen zij de eerste dag meestal aan een aantal formaliteiten voordat ze echt operationeel zijn. Krijgen ze een GSM van het werk? Dan is mobile device management aan de orde. Maar daar stopt het niet. Ook later gebruik je het MDM-systeem om de mobiele apparaten te beheren.

Configuratie

Door middel van MDM kun je de mobiele toestellen binnen je organisatie allemaal op dezelfde manier activeren en vervolgens configureren. Dat zorgt voor uniformiteit.

Beheer

Wanneer je mobiele apparaten eenmaal operationeel zijn, kun je deze met MDM centraal beheren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • het centraal uitvoeren van installaties.
  • het centraal uitvoeren van updates.
  • het centraal beheren van de gebruikers.
  • het centraal beheren van instellingen.

Daarnaast kan je mobile device manager ook makkelijk op afstand support bieden als er problemen zijn met toestellen.

Beveiliging

Het meest belangrijke en niet te onderschatten aspect van MDM is de beveiliging van mobiele apparaten. Mobiele bedrijfsapparaten brengen namelijk ook risico’s van cybercriminaliteit met zich mee. Wanneer je medewerkers een mobiele telefoon ter beschikking hebben, is de kans groot dat zij deze ook privé gebruiken. Het risico dat hierdoor bedrijfsinformatie lekt en zicht buiten je beschermde netwerk begeeft, is daardoor groter en ligt op dat moment ook buiten je macht.

Gelukkig kun je wel zaken ondernemen die ervoor zorgen dat bedrijfsgegevens niet lekken of de schade beperkt blijft wanneer dit wel gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een verdeling tussen privé en werk op mobiele apparaten. Zo kun je zorgen voor geïsoleerde bedrijfsgegevens die niet kunnen lekken naar het privé-netwerk.
  • Apparaten blokkeren in het geval van diefstal of verlies. Vanuit het MDM-systeem kun je een mobiel apparaat blokkeren en de gegevens wissen.

Zijn er veel mobiele apparaten in omloop in jouw organisatie, en wil je deze apparaten op een centrale manier configureren, beheren en beveiligen? Wij zitten graag samen met je aan tafel om meer uitleg te geven en de mogelijkheden te bespreken.

Wil je graag meer weten rond Mobile Device Management?

Ook interessant:

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!

Cybersecurity