Stappenplan voor een optimale bedrijfsbeveiliging

Bedrijfsbeveiliging is een cruciaal aandachtspunt bij het runnen van je organisatie, ook al wordt het soms bestempeld als ondergeschikt.
‘Dat gaat ons toch niet gebeuren’, hoor je dan. Toch komen beveiligingsproblemen vaker voor dan je zou denken, en de meeste organisaties gaan pas op zoek naar oplossingen als het kwaad al geschied is.
Het beveiligen van je organisatie stopt niet bij het correct afsluiten van de deur iedere avond. Afhankelijk van de omvang van je organisatie, zijn er verschillende maatregelen die je dient te nemen ter optimale bescherming. We geven hieronder graag een overzicht van mogelijke bedreigingen en passende maatregelen.

Beveilig je organisatie tegen ongewenste gasten

Je organisatie dient een veilige plek te zijn voor je medewerkers. Daar kun je op verschillende manieren voor zorgen.

Toegangscontrole

Het opzetten van een toegangscontrole zorgt ervoor dat enkel bevoegde mensen je pand binnen kunnen. Wie die bevoegde personen zijn, bepaal je geheel zelf. Starten er nieuwe medewerkers in je organisatie? Dan pas je de toegangscontrole aan. En zo kun je ook tijd besparen door bijvoorbeeld je vaste leveranciers toegang te geven tot bepaalde zones in je organisatie.

Persoonsbeveiliging

Wordt er in je organisatie agressie geconstateerd? Is er een ‘man down’? Valt een machine uit door een defect en onderbreekt dit de productielijn?
Door middel van alarmen en automatische mobilisatie word je in deze situaties (en meer) direct op de hoogte gesteld en kan er (geautomatiseerd) actie worden ondernomen.

Camerabeveiliging

Onder ongewenste gasten verstaan we ook zij die denken dat ze zonder toestemming je bedrijfseigendommen kunnen ontvreemden… Zij zullen een stapje verder gaan om je organisatie binnen te komen en laten zich wellicht niet afschrikken door een toegangscontrole. Door middel van camerabewaking heb je beter zicht op je bedrijfssite. Zo detecteer je overdag eerder ongewenste gasten.
Je kunt ook camerasystemen inzetten die door middel van video-intelligentie beelden analyseren en een signaal geven als er zich afwijkend gedrag voordoet. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s avonds op de hoogte worden gebracht en meteen maatregelen nemen.

Inbraakdetectie

Is er door bepaalde omstandigheden toch iemand ongewenst het bedrijfspand binnen geraakt? Dan is inbraakdetectie een laatste redmiddel. Een inbraakdetectiesysteem geeft alarm op het moment dat er een inbraak wordt gedetecteerd.

Beveilig je organisatie tegen brandgevaar

De wetgeving is streng als het gaat om brandveiligheid. Toch zijn een veel organisaties niet in orde als het gaat om brandveiligheid. Niet echt een geruststellende gedachte, toch?

Branddetectie

Zorg in geval van brand dat dit snel gedetecteerd kan worden. Op die manier kan sneller actie ondernomen worden en wordt schade zoveel mogelijk beperkt. Een goed branddetectiesysteem is hierbij cruciaal. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om brand te detecteren door middel van camera-analyse. Door camera’s in te zetten in combinatie met rookdetectoren, kun je brand nog sneller detecteren.

Beveilig je data van je organisatie

Met de komst van de digitalisering, moet je je als bedrijf ook beschermen tegen datalekken. Alles is tegenwoordig online. En je medewerkers werken vanaf meerdere toestellen aan documenten die waardevolle informatie bevatten. Helaas zijn die verschillende toestellen vaak het doelwit van hackers of cyberdieven.
Om dit tegen te gaan, dien je je datanetwerken veilig te houden. Daarnaast is het belangrijk dat vertrouwelijke informatie geëncrypteerd wordt, zodat de oneerlijke ‘vinder’ deze data niet kan lezen.

Disaster recovery: voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je alle maatregelen genomen hebt om je organisatie optimaal te beveiligen, dien je je nog altijd ‘Wat als?’ af te vragen. Wat als er toch een deel van het bedrijf afbrandt? Wat als het toch lukt in te breken?
Kun je de continuïteit van je organisatie garanderen in dergelijke situaties? Het opstellen en uitvoeren van een Disaster Recovery plan helpt je bij het in kaart brengen van alle mogelijke risico’s en de gevolgen daarvan, en garandeert een continuïteit in het geval van noodsituaties.

Jouw bedrijf optimaal beveiligen tegen invloeden van binnen- en buitenaf?

Recommended Posts

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!