SecuriQam: slimme camerabewaking voor openbare (aan)gelegenheden

Een slimme camera of intelligente camera is een camera die veel meer kan en doet dan alleen maar beelden vastleggen. Door middel van analytische software, kunnen slimme camera’s namelijk beelden analyseren en interpreteren. Daardoor kunnen slimme camera’s onder meer:

 • Mensen en/of voertuigen tellen.
 • Zien of mensen zich in gebieden begeven waar ze niet mogen komen (d.m.v. heatmapping).
 • Verdacht gedrag detecteren.
 • Inzoomen op mensen.
 • Personen en/voertuigen volgen.
 • Nummerplaten herkennen.

Door op voorhand in te stellen welke waarnemingen gemeten moeten worden en wat als afwijkend gedrag gezien moet worden, krijgt u onmiddellijk meldingen doorgestuurd bij afwijkende waarnemingen.

SecuriQam van Nextel

Wij ontwikkelden zelf een slimme én verplaatsbare camera met als doel een camerasysteem te bieden dat:

 • flexibel inzetbaar is (niet plaatsgebonden);
 • snel opgezet en weer weggehaald kan worden (er hoeven geen kabels aangesloten te worden);
 • onmiddellijk afwijkende waarnemingen doorstuurt;
 • bedienbaar is vanaf iedere computer, smartphone of tablet.

SecuriQam is de perfecte oplossing als u flexibele en verplaatsbare camerabewaking wenst in te zetten voor het detecteren van specifieke doelen.

Slimme camera’s voor overheden

Politie, gemeenten en steden maken tegenwoordig meer en meer gebruik van slimme camera’s. Zo hebben wij samengewerkt met heel wat gemeenten voor het plaatsen van de SecuriQam voor verschillende toepassingen.

Sluikstorten

Sluikstorten is een gekend probleem in veel gemeenten. Gemeenschapswachten kunnen echter niet 24/24 overal aanwezig zijn, en dus is een slimme camera een uitstekend alternatief. Verschillende gemeenten zoals Diepenbeek, Hemiksem en Leopoldsburg, maar ook de politiezone Kempen Noordoost zetten slimme camerabewaking in om sluikstorten tegen te gaan, en met succes!

Openbare markten en feesten

In grote steden waar met regelmaat events plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld aan voetbalmatchen of kerstmarkten, kunt u slimme camera’s inzetten als extra controle. Zo kan afwijkend gedrag, zoals vandalisme of oproering, snel worden gedetecteerd en kunnen de betreffende personen gevolgd worden. Meldingen kunnen meteen worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld een meldkamer van de politiedienst, zodat zij meteen kunnen optreden.

Verkeer

Eén van de meest voorkomende toepassingen van een slimme camera is nummerplaatherkenning. Deze functie is beter bekend als ‘ANPR’ (Lees: Automatic NumberPlate Recognition). Onze SecuriQam LPR-camera wordt bijvoorbeeld in de gemeente Sint-Lievens-Houtem gebruikt in de strijd tegen sluikstorten. Zo kunnen nummerplaten herkend en gebruikt worden als identificatie voor een bepaald dossier. En zo zouden de camera’s ook ingezet kunnen worden om voertuigen die geseind staan, te herkennen en te melden en verkeer te monitoren.

Slimme camera’s voor andere toepassingen

Hoewel het in eerste instantie vooral gemeenten en overheidsdiensten zijn die nu volop inzetten op slimme camera’s, zien wij ook andere toepassingen waarbij de inzet van een slimme camera van grote meerwaarde kan zijn.

… op evenementen en festivals

Voor het opsporen van ongewenst gedrag en het detecteren van personen die ongewenst gedrag hebben vertoond, bijvoorbeeld, maar ook voor:

 • People counting: hierdoor houdt u goed overzicht op de aantallen bezoekers in bepaalde delen van uw evenementlocatie en kunt u ingrijpen wanneer de maxima worden overschreden.
 • Het verkrijgen van vergunningen.
 • Time lapse-filmpjes tijdens evenementen of bij de opbouw- en afbraak.
 • Bewijsmateriaal bij diefstal, vandalisme en agressie.

… op bouwwerven

Bouwwerven zijn vaak doelwit van vandalisme en diefstal. Om 24 op 24 zicht te hebben op uw bouwwerf en meteen in te kunnen grijpen wanneer zich tekenen van inbraak/diefstal/vandalisme voordoen, kunt u een slimme camera installeren. Ook bij de opstart van een werf, wanneer nog niet alle voorzieningen (zoals internet) aanwezig zijn, kan dit een goede vervanging zijn.

SecuriQam van Nextel

Onze slimme camera SecuriQam is er in drie verschillende modellen:

 • SecuriQam IVA: dit is een niet-beweegbare slimme camera.
 • SecuriQam PTZ: dit is een beweegbare slimme camera.
 • SecuriQam LPR: dit is een slimme camera met nummerplaatherkenning.

Al onze slimme camera’s zijn snel en flexibel inzetbaar. De wifi, 4G-antenne én batterij zijn ingebouwd, waardoor u zelfs geen kabel hoeft aan te sluiten. Het aankoppelen van een extra batterij is mogelijk indien u wenst dat de camera iets langer op dezelfde plaats blijft hangen.

Afwijkende beelden worden opgeslagen zodat u bij het bekijken van de beelden, meteen naar het afwijkend gedrag kunt ‘springen’. Dit alles kunt u bekijken vanop iedere computer, waar u maar wenst, door onze gebruiksvriendelijke software. En uiteraard zijn onze camera’s volledig beveiligd tegen hackers van buitenaf.

Wenst u graag meer informatie over onze slimme camera SecuriQam?

Recommended Posts

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!

Eigen telefooncentrale versus centrale in de cloudInternet of things