Een slimme camera: wat is het en waarvoor kan het dienen?

Slimme camera’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Meer en meer steden en gemeenten zetten deze camera’s in met als doel beveiliging en bewaking. Maar slimme camera’s kunnen tevens andere waardevolle informatie bevatten en zijn daardoor ook geschikt voor andere doeleinden.

Analyseren met slimme camera’s

Een slimme camera of intelligente camera, is een camera die meer kan dan enkel beelden opnemen. Deze camera kan namelijk ook beelden interpreteren. Het interpreteren van de beelden gebeurt door analytische software. De software past analyses toe op de camerabeelden en in het geval van afwijkingen geeft de camera een signaal aan gekoppelde systemen.

Zo kunt u bijvoorbeeld een melding krijgen als er verdacht gedrag geconstateerd wordt rond uw bedrijfsgebouw. Deze analyse kan ook achteraf gebeuren voor opgenomen beelden. Het voordeel voor u is dat u in enkele seconden de relevante evenementen kan vinden in uren aan opgenomen materiaal.

Slimme camera voor verkeerstoepassingen

Eén van de meest bekende toepassingen van een slimme camera is ANPR of ‘automatic numberplate recognition’. Deze technologie kan niet alleen nummerplaten registreren, maar ook herkennen. Zo kan een voertuig dat geseind staat, herkend worden door een slimme camera. En in gemeenten kan gemonitord worden of inwoners zich in gebieden bevinden waar zij niet mogen zijn.

Slimme camera voor people counting

Op plaatsen waar zich dagelijks veel mensen begeven, denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, stations, en luchthavens, kunnen slimme camera’s ingezet worden voor people counting. De camera registreert hoeveel personen er aanwezig zijn gedurende de dag en kan op die manier aangeven wat de drukste momenten zijn. En door middel van heatmapping kan aangetoond worden in welke gebieden het drukker is dan andere gebieden. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om de beveiliging beter te organiseren. Of u gebruikt het om de personeelsbezetting in uw winkel efficiënter te plannen.

Slimme camera voor bedrijfsbeveiliging

Als bedrijfsbeveiliging kunnen slimme camera’s een extra toegevoegde waarde leveren t.o.v. de bestaande camerasystemen. Slimme camera’s laten u niet alleen toe uw pand te monitoren, doordat de beelden ook geïnterpreteerd kunnen worden, kunt u sneller in actie treden. Constateert een camera bijvoorbeeld verdacht gedrag rondom uw bedrijfspand? Of registreert het een bezoeker in een niet toegankelijke ruimte? Dan kunt u een melding laten versturen en zo direct actie ondernemen.

Slimme camera voor ordehandhaving

Meer en meer steden en gemeenten gebruiken slimme camera’s voor openbare handhaving. Zo worden slimme camera’s ingezet in de strijd tegen sluikstorten, maar ook voor het bewaken van de orde tijdens openbare gelegenheden. Slimme camera’s kunnen, bij gebrek aan gemeenschapswachten, nummerplaten registreren van personen die zich schuldig maken aan sluikstorten. Tijdens events kan verdacht gedrag, zoals vandalisme of oproering, sneller worden gedetecteerd en aangepakt.

Nextel ontwikkelde een eigen slimme camera: SecuriQam. Een perfecte oplossing voor als u een flexibel en verplaatsbaar camerasysteem wenst in te zetten voor het detecteren van specifieke doelen. Wenst u graag meer informatie? Wij bekijken graag samen de mogelijkheden!

Uw security naar ‘the next level’ tillen?

Recommended Posts

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!

Wifi- of LAN-netwerk