In Smartbuilding

6 technologie trends die ons leven zullen bepalen

1. Spraakgestuurde technologie wordt de norm.

“Praten met een computer wordt eindelijk normaal.” stond er te lezen in De Tijd van 18 maart 2017. En dat klopt! Want elke dag opnieuw nemen de Alexa’s, Siri’s en Cortana’s van deze wereld onopvallend een taak over. Doe zoals de 9-jarige dochter van een collega en vraag aan Siri of ze kan beatboxen. Het antwoord zal je verbazen. Wist je dat Alexa ondertussen spontaan voorstelt om online melk te bestellen als je tegen je echtgenote zegt dat die op is. Je hoeft niet meer te klikken om te shoppen …

 

2. Systemen en toestellen praten met elkaar.

Geen enkele industrie-tak staat stil. Verpakkingsproducenten werken aan slimme verpakkingen met sensoren. Fabrikanten voorzien elk toestel in ons huis van een IP-verbinding, bekabeld of draadloos. Met andere woorden: zodra je een schaaltje gehakt in de diepvries zet, wordt het herkend als “378 gram gemengd gehakt, goed voor gebruik tot ..”. De diepvries op zijn beurt laat aan de microgolf weten om 4 minuten te ontdooien op 550W zodra je het schaaltje er terug uit haalt.

 

3. Slimme meters geven real-time informatie over verbruik.

Energie opwekken en transporteren kost geld. En met al die zonnepanelen en windmolens rondom ons weten we binnenkort helemaal niet meer waar onze stroom nu effectief vandaan komt. Belangrijk is wel om geen verspilling meer te hebben. Daar helpen slimme meters bij, die in realtime ons verbruik weergeven. Meer en beter inzicht zorgt voor meer besparen.

4. We beheren onze woning via onze smartphone en tablets.

Vraag in een willekeurige vergadering eens wie er nog geen smartphone heeft ? Zelfs mijn ouders (beiden bijna 75) swipen en App’en er lustig op los. Een App’je voor de Philips Hue-lampen, eentje om met de mobilhome op reis te gaan, een ander om te chatten met de kleinkinderen … het houdt niet op. Logisch dat we onze ganse woning dan ook zo willen beheren. Wel best op 1 platform natuurlijk in plaats van met 27 verschillende App’s. Maar dat is voor een ander artikel.

 

5. Toestellen anticiperen onze wensen en verwachtingen.

Aangezien onze systemen en toestellen met elkaar praten wordt de wereld veel eenvoudiger. Mijn huis weet dat ik liefst een temperatuur van 18° heb als ik thuiskom en dankzij de GPS in mijn smartphone wordt dat ook zo geregeld. Bovendien wordt ook de juiste Spotify playlist gestart om van mijn favoriete muziek te genieten. En als de kookplaat uitgaat, streamt 4 minuten daarna het meest recente nieuwsbericht. Alles zoals ik het liefst heb, op het moment dat het mij best uitkomt, zonder dat ik zelf nog iets moet doen.

 

6. Alles wordt slimmer & smart.

Alles? Ja, alles! In de nabije toekomst laat je zetel aan je centraal thuis-platform weten dat je in slaap bent gevallen tijdens de voetbalmatch. Dankzij je FitBit weet het thuis-platform dat je deze werkweek reeds een slaap-achterstand van 4 uur hebt opgebouwd. Je SmartTV wordt stiller gezet, en de belangrijke fases worden opgeslagen. De verlichting vermindert iets in intensiteit en de verwarming wordt een paar graden minder gezet. Als je daarna (terug wakker) in je badkamer staat toont je SmartMirror je de belangrijkste fases van de match die je daarnet gemist hebt en je agenda voor morgen.

En nu?

Tof! Leuk! Interessant! En hoe bereiden we ons daar op voor ? Wat hebben we nodig en moeten we nu al voorzien ? Wat zijn de mogelijke gevaren ? Wat met privacy ? Veel vragen in 1 keer, die simpel beantwoord worden: “Laat je ondersteunen door een gespecialiseerde integrator, die spreekt met kennis van zaken en die zelf de verschillende technieken beheerst.”

 

Schrijf u nu in voor een infosessie in onze demowoning. Hier kan u alle SMART-oplossingen zelf ontdekken.

Ook interessant:

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!