In Nspire, Smartbuilding

O’Sea: woontoren met een twist!

De toren telt 16 verdiepingen, goed voor een hoogte van 57 m met een opvallende architecturale bijzonderheid. Tussen de zesde en de tiende verdieping is er een torsie in de buitengevel en de betonnen structuur van het gebouw. Bij elke verdieping draaien de betonnen vloerplaat en de terrassen een paar graden.

De bouw van de toren startte in maart 2017 en is klaar tegen de zomer van 2019. Er worden in deze fase gelijktijdig 168 wooneenheden gebouwd, waarvan 50 assistentiewoningen, 56 appartementen in de toren, 22 appartementen in het gebouw aan de Troonstraat, 10 rijwoningen en 18 studio’s. Dit is de eerste van vier fasen, waar in totaal +- 900 wooneenheden zullen worden gebouwd. De werken zullen acht tot negen jaar in beslag nemen.

Assistentiewoningen

Voor de uitbating van de 50 assistentiewoningen kiest Immobel voor Solidariteit voor het Gezin. Deze organisatie zal er met de woonassistent garant staan voor een optimale omkadering, met zorg en diensten op maat. De woonassistent en de bewoners zullen er gebruik kunnen maken van het niet-stigmatiserende ICE Call noodoproepsysteem van IPBuilding. “Het systeem kan een oproep uitzenden vanuit eender welke ruimte in het gebouw en een spreek-luisterverbinding opzetten met een operator van een zorgcentrale. In dit geval zorgen we voor een koppeling met de Z-Plus zorgcentrale. Bewoners kunnen via een aanraakscherm naast het oproepsysteem ook de videofonie beheren.

Behalve voor het oproepsysteem zorgen we samen met integrator Nextel eveneens voor een geïntegreerd toegangscontrolesysteem. Solidariteit voor het Gezin zal net als in verschillende andere sites gebruik kunnen maken van één geïntegreerde oplossing met videofonie, noodoproep en toegangscontrole. Zo combineren we naadloos gebruiksgemak en veiligheid voor de woonassistent én de toekomstige bewoners”, zegt Michael Van Buggenhout van Nextel.

Windbelasting

Omdat het project op 100 m van de zeedijk ligt – net tegenover een brede doorgang naar het strand – speelt de windbelasting een belangrijke rol bij het ontwerp van de buitengevel en de betonnen structuur. In de gevel worden speciale maatregelen genomen zodat bij harde wind geen water binnenkomt.

 

Ventilatieroosters

De appartementen zijn voorzien van een individuele vraaggestuurde ventilatie met een vochtmeting in de natte ruimten (berging, wc, keuken, badkamer, …), een geurmeting in de wc en een CO2-meting in de leefruimte. Dit ventilatiesysteem C+ werkt met een natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer. Dit systeem is op deze locatie – omwille van de gezonde zeelucht – beter dan met een gesloten circuit (systeem D) de ventilatie te laten circuleren”, vertelt Frederik Wuyts, technisch directeur van Immobel.

 

Balkons

Aan de balkons komt een glazen borstwering zonder verticale profielen. Het is een heel dikke glazen plaat die die windbelasting moet kunnen opnemen. Deze borstwering werd zo ontworpen om er voor te zorgen dat je vanuit je zetel of van op je terras een open zicht hebt op de zee of op het binnenland. Je ziet die glazen plaat bijna niet. Je kan naar buiten kijken zonder onderbreking.

 

Bron: Bouwkroniek

Benieuwd naar wat Smart Assisted Living voor u kan betekenen? Schrijf u nu in voor een infosessie in onze demowoning. Hier kan u alle SMART-oplossingen zelf ontdekken.

Ook interessant:

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!

Productiviteit organisatie verbeteren