Smart home versus regular home.

Welke impact heeft een smart home op uw dagdagelijkse leven?

Vandaag streven mensen steeds meer naar mogelijke manieren om hun leven te vergemakkelijken. Denk maar aan de boomende E-commerce en het stijgende aantal thuisleveringen. Maar wat heeft u er bijvoorbeeld aan als u online iets heeft besteld, maar niet thuis bent op het moment dat de postbode voor uw deur staat. Dan ben je nog steeds verplicht om de meters naar het postkantoor te doen. Een smart home biedt een antwoord op veel uitdagingen. Hieronder schetsen we hoe een doordeweekse dag er uitziet voor gezinnen die leven in een ‘smart’ en ‘regular’ home. 

Man lying in bed turning off an alarm clock in the morning at 7a

Timecheck 7:00u
De ouders worden wakker door het schelle geluid van de wekker. Het dagelijkse dilemma tussen de snooze en uitknop ervan, gevolgd door het te felle licht dat aangaat en het openschuiven van de gordijnen in de hoop dat de ochtendzon de slaperigheid wat wegneemt.

Timecheck 7:00u
De ouders worden rustig wakker met de zonnewering die automatisch omhoog gaat zodat de ochtendzon in de slaapkamer binnenstraalt. Op de achtergrond de muziek van hun favoriete radiozender. Het dagelijkse dilemma van de snooze of uitknop ervan, gevolgd door papa die even op zijn smartphone controleert of de luchtkwaliteit in de kamer in orde is, zo niet zet hij even een raam open. Ook het licht zet hij op de laagste stand, zodat ze allebei op een gestage manier kunnen ontwaken. Voordat ze uit bed komen, zet papa de koffiemachine evenals het kookvuur al even op. Zo verliezen ze geen kostbare (ochtend)tijd.

A Business Woman Reading Newspaper And Drinking Coffee In The Mo

Timecheck 7:30u
Ze slenteren naar de badkamer waar de 2 kindjes reeds volop bezig zijn met zich klaar te maken. Terwijl mama de boterhammen begint te smeren wacht papa ongeduldig aan de koffiemachine tot zijn espresso klaar is en zijn dag pas echt kan beginnen.

Tegen dat papa wakker is, is het al tijd voor de kids om te vertrekken. Ze stormen de trap af ‘want dat is toch sneller dan de lift’, springen op de fiets en vertrekken richting school. Terwijl papa zijn artikel in de krant nog uitleest hoort hij vanuit de gang “Tot vanavond schat!” gevolgd door een dichtslaande deur. Hij kijkt op zijn horloge, 8:05u en beseft dat het ook voor hem dringend tijd wordt om te vertrekken richting werk.

Timecheck 7:30u
Nadien door de gang richting badkamer om zich net zoals de kinderen klaar te maken. Papa komt als eerste uit de badkamer en gaat meteen naar de keuken, waar zijn koffie reeds klaarstaat zodat zijn dag écht kan beginnen, ook het vuur is ondertussen opgewarmd, enkele eitjes in de pan voor een stevig ontbijt.

Wanneer papa uit de keuken komt, heeft ook mama al plaatsgenomen aan tafel en is ze volop bezig met het smeren van de boterhammen voor de kinderen. Nog even gezellig ontbijten alvorens de kinderen hun jas aandoen en klaarmaken om te vertrekken naar school. Timecheck 7.45u, nog een kwartier om met 2 een koffie te nemen en even te praten voor ook zij naar het werk vertrekken.

Modern Dutch Apartment Buildings With Balconies, Lighted Windows

Timecheck 8:15u
Papa neemt snel zijn jas, tas en sleutels mee, neemt de lift naar beneden en stapt in de auto. Hij start de motor maar ziet dan dat hij het licht in de keuken heeft laten branden. Dus sleutels terug bovenhalen, lift omhoog, deur losmaken, licht uit, deur vastmaken, lift naar beneden en terug naar de auto.

Ondertussen al enkele minuten later dan voorzien, nog even Waze opzetten om te controleren of die verloren minuten zijn in te halen, om dan te beseffen dat zelfs de kortste route nog extra vertraging zal opleveren. Te laat voor de eerste meeting, nog snel een 2de koffie op het werk en hopen dat de rest van de dag toch iets vlotter zal verlopen.

Timecheck 8:00u
Jas en tas mee, sleutels bij, lift naar beneden tot bij de auto en klaar om te vertrekken. Bij het starten van de motor ziet papa van beneden dat hij het licht in de keuken heeft laten branden. Even via zijn gsm het licht uitdoen want hij wil zeker niet te laat komen op zijn meeting om 8:30u.

Rond 11u krijgt mama op haar gsm een melding dat er iemand voor de deur staat, de postbode. Helemaal vergeten dat ze iets had besteld maar met een simpele tik op het touchscreen maakt ze de voordeur even los zodat de postbode het pakje kan achterlaten. Nadien de deur weer vergrendelen via de app en terug aan het werk.

bigstock-218612281-2

Timecheck 17:00u
Mama gaat eerst langs de winkel om nog enkele boodschappen te doen. Wanneer ze thuiskomt en beneden de brievenbus opendoet, ziet ze dat er een briefje van de postbode inzit. Die was langsgeweest rond 11u, helemaal vergeten, helaas! Dan maar morgen langs het postkantoor. Aangekomen op het appartement volgt al snel de alombekende vraag “Mama wanneer is het eten klaar?”. Mama zet de oven meteen op zodat het eten toch niet te lang meer op zich moet laten wachten. Meteen ook een raam openzetten want de woonkamer is flink opgewarmd door de zon die doorheen de dag op de ramen heeft gestaan.

Mama laadt de tas met boodschappen uit en merkt dat er geen boter meer is. In de winkel was ze ervan overtuigd dat er nog wat boter was, pech! Ondertussen is ook papa aangekomen maar het eten zal pas voor 19u zijn. Nog even op de honger blijven zitten.

Timecheck 17:00u
Mama gaat eerst langs de winkel. “Hadden we nu nog boter in de koelkast of niet?” vraagt ze zich af. Snel even controleren via de app waarmee ze in de koelkast kan kijken, daar ziet ze dat de boter op is dus neemt ze een nieuw pak mee. Ze zet ook al even de oven op zodat het eten zo meteen al direct de oven in kan. Bij het binnenkomen in het appartement voelt het lekker fris aan, ondanks dat het een zeer warme dag was. Wat is dat automatisch verwarmingssysteem toch handig!

Bij thuiskomt kan mama meteen het eten in de oven zetten en de boodschappentas ondertussen uitladen. Tegen dat papa rond 18u thuiskomt is al het eten al klaar en ze nemen rustig plaats aan tafel. Ze vertellen hoe hun dag is geweest en genieten van het lekkere eten.

Family watching TV on the couch

Timecheck 20:00u
Na een lange, vermoeiende dag zet het gezin zich in de zetel, maar na een half uur wordt het toch al wat donker buiten. Er moet dus beslist worden wie er naar de lichtknop gaat om de woonkamer te verlichten. Tegen 21u de kinderen naar bed, maar bij binnenkomst valt meteen de muffe geur op aangezien er ’s morgens in alle drukte geen raam opengezet werd om de kamer even te verluchten.

Nadat de kleinste zijn nachtrust heeft gevonden, kijken mama en papa nog even samen de film uit om dan rond 22u zelf ook in bed te kruipen. Morgen hopelijk beter…

Timecheck 19:30u
Nadien nog even de vaatwasser inladen om daarna met het gezin in de zetel te kruipen. Na een uur wordt het al donker buiten maar we kennen allemaal het ‘ik lig net goed in de zetel’ fenomeen. Geen zorgen, met een eenvoudige tik op de knop wordt het licht opgezet terwijl het gezin ondertussen verder geniet van de film

Tegen 21u de kinderen naar bed waarna mama en papa samen de film nog uitkijken om dan rond 22u zelf ook in bed te kruipen. Slaapwel!

Recommended Posts

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!

Slimme camera's