Smart Living én senioren, een duidelijke match

Senioren omarmen technologie volgens Digimeter Imec

Onderzoeksinstituut Imec publiceerde naar jaarlijkse gewoonte haar Digimeter. Dit op basis van een onderzoek naar het mediagebruik bij 5000 Vlamingen. Het is duidelijk, de Vlaamse senior omarmt technologie. Meer dan 1 op 2 senioren heeft intussen een smartphone en kan deze ook gebruiken. De helft van hen zit op Facebook, 1 op de 4 gebruikt elke dag WhatsApp.

Deze onderzoeksresultaten hoeven ons niet te verbazen, ook de Koning Boudewijnstichting* publiceerde eerder een studie die aantoonde dat senioren actief gebruik willen maken van technologie als dat ervoor kan zorgen dat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven.

Slimme woonomgeving

De toegenomen volwassenheid ten aanzien van technologie zien we ook in de wereld van Smart Living. In slimme assistentiewoningen en intelligente comfort-appartementen stellen we dagelijks vast hoe vlot senioren hun geautomatiseerde woon -en zorgomgeving kunnen bedienen. Geïntegreerde videofonie, toegangscontrole, een intelligent noodoproepsysteem en tal van sferen en scenario’s (vb. slapen gaan, alles uit, tv-kijken,…) geven die noodzakelijke extra laag comfort en veiligheid.

Specifieke functies voor senioren

U moet er zich wel van bewust zijn dat voor senioren toch een extra inspanning moet geleverd worden. Zo wordt bijvoorbeeld een aangepaste user interface ter beschikking gesteld zonder mogelijkheid tot swipen, duidelijke iconen, één enkele submenu per functionaliteit… Dit om de transparantie en duidelijkheid zo groot mogelijk te houden.

Een dergelijke slimme woonomgeving zagen we tot voor kort vooral opduiken in assistentiewoningen, meer en meer passen ontwikkelaars ze toe in residentiële projecten met een levensloopbestendig karakter.

Bronnen:

Imec digimeter: www.imec.be/digimeter

KBS (Koning Boudewijnstichting – rapport 9/2017: Levenskeuzes van 60+’ers: overwegend positieve visie op de toekomst. https://www.kbs-frb.be/nl/Newsroom/Press-releases/2017/20170925ND

Bent ook u benieuwd naar de toegevoegde waarde van smart (assisted) living voor uw bouwproject?

Recommended Posts

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!