In Smartbuilding

Wat is het verschil tussen “domotica” en een “SMART Building”?

Deze beide termen worden heel erg vaak door elkaar gehaald, en er bestaat aardig wat onduidelijkheid rondt. Er is echter wel degelijk een wezenlijk verschil tussen beide.

Domotica houdt in dat sensoren of controllers instaan voor de sturing van verschillende technieken in je woning. Dat is dus het automatisch aansturen van systemen in je woning. Domotica is slechts één deel-aspect van een SMART Building. Een SMART Building, de letterlijke vertaling van slim gebouw, gaat daarenboven interpreteren en extra functionaliteiten toevoegen.

 

Bijkomende mogelijkheden

Naast het aansturen van de technieken in een woning, biedt een SMART-building ondermeer ook de volgende mogelijkheden:

  • Andere technieken bijkoppelen en ontsluiten
  • Intelligent gaan bijsturen op basis van AI (artificiële intelligentie)
  • Noodcommunicatie (automatische oproep in geval van nood)
  • Veiligheid (camera-bewaking, brand, inbraak, …)
  • Meten en presenteren van data op een dashboard (meten is weten)

 

Open communicatie

Uiteraard moeten alle apparaten en systemen ook met elkaar kunnen communiceren om een SMART Building te realiseren. De beste manier hiervoor is kiezen voor een open standaard, zoals het IP-protocol. Hierdoor ben je niet fabrieksafhankelijk en kan je eenvoudig nieuwe technieken of systemen in je SMART Building integreren.

Voorbeeld 1

Domotica: het licht in het kleinste kamertje gaat ’s nachts automatisch aan wanneer je binnenkomt. Een sensor houdt het licht aan.

SMART Building: het licht in het kleinste kamertje gaat ’s nachts automatisch aan wanneer je binnenkomt. Een sensor houdt het licht aan. Blijf je langer dan X minuten in het kleinste kamertje, dan gaat het licht even uit en wacht je SMART Home op reactie van jou. Komt er geen reactie van jou, dan wordt er automatisch een noodoproep gestart door middel van een spreek-luister-verbinding, wordt de multimedia uitgeschakeld in de woning en kan de deur geopend worden als de hulpverlener aan de deur staat.

 

Voorbeeld 2

Domotica: ’s morgens gaan de rolluiken in de woonkamer naar boven als het licht wordt en ’s avonds gaan deze weer naar beneden als het donker wordt.

SMART Building: ’s morgens gaan de rolluiken in de woonkamer naar boven als we de slaapkamer verlaten. Een SMART Building leert zelf ons levenspatroon en zorgt er voor dat op dat ogenblik de temperatuur in de woonkamer aangenaam is, zet de multimedia aan op de voorkeur-zender, zonder dat we dit ooit hebben moeten programmeren in het systeem. Het leert dit immers van ons.

 

Benieuwd naar wat Smart Assisted Living voor u kan betekenen? Schrijf u nu in voor een infosessie in onze demowoning. Hier kan u alle SMART-oplossingen zelf ontdekken.

Ook interessant:

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!