Politiezone Mechelen-Willebroek vertrouwt op
slimme camerabewaking

Langs alle Mechelse in- en uitvalswegen staan slimme camera’s van Nextel. Naast een oogje in het zeil houden, staan ze in voor onder meer gestolen fietsen opsporen. “Je kan je als politie gewoon niet meer inbeelden dat je die tools vandaag de dag niet meer hebt”, aldus Daniel Dumoulin, eerste commissaris technologiegestuurde politiezorg van PZ Mechelen-Willebroek.

“Als je nu op het grondgebied van Mechelen en Willebroek alle camera’s gaat tellen, dus zowel degene geplaatst in het kader van videobewaking als die voor automatische nummerplaatherkenning, zitten we al aan een totaal van een 530-tal camera’s”, vertelt Daniel Dumoulin. Dankzij analytische software kunnen deze slimme camera’s ook beelden analyseren en interpreteren. Zo tellen ze bijvoorbeeld voertuigen, detecteren ze verdacht gedrag en volgen ze personen of voertuigen.

Daniël Dumoulin
Eerste commissaris technologiegestuurde politiezorg
PZ Mechelen – Willebroek

Daders schaakmat zetten

Intelligente camera’s worden vaak ingeschakeld voor nummerplaatherkenning, ook gekend als Automatic NumberPlate Recognition of ANPR. Ook bij de PZ Mechelen-Willebroek is dat het geval: “In het ANPR-verhaal is het de bedoeling om elk voertuig dat Mechelen binnen en buiten rijdt herkend wordt, wat zeer belangrijk is in het geval van rondtrekkende daders.”

“Dankzij de camera’s worden in Mechelen de autoluwe zones nu permanent bewaakt. We zien in die gebieden dat het verkeer enorm gedaald is. Op plaatsen waar we vroeger honderden overtreders per dag hadden, zitten we nu onder andere op de Bruul aan 1 à 2 overtreders per dag die de autoluwe zone negeren”, vertelt Daniel. Intelligente camerabewaking is dus zowel voor politie als de burger een meerwaarde – want die laatste wordt dus minder vaak geflitst.

Zone afdekken

De politiezone Mechelen-Willebroek heeft intussen al vele jaren ervaring met camerabewaking, en niet alleen in het verkeer. “In 2010 zijn we gaan kijken naar een ander concept van camera’s waarmee we de zone kunnen afdekken. Zo wilden we de winkelzone effectief afsluiten op alle in- en uitgangen zodat we eventuele verdachten op die punten ook herkenbaar in beeld konden krijgen”, aldus Daniel. “Toen zijn we terechtgekomen bij hogeresolutiecamera’s.”

Zo kwam ook Nextel in beeld. Luk Gerrits, Business Director Safety & Security bij Nextel, vult aan: “Sinds 2015 heeft Nextel het cameraproject en de installatie in service genomen. We zijn ook verantwoordelijk voor alle uitbreidingen en vervangingen. Dat voor zowel videosurveillance in de stadsomgeving, publieke camerabewaking als ook cameratoezicht in de commissariaten van Mechelen en Willebroek zoals verhoorlokalen en dergelijke.”

De afgelopen jaren evolueerde de technologie overigens in sneltempo: “Enerzijds wordt de kwaliteit beter en beter. Anderzijds maakt de software het mogelijk om op zeer snelle manieren intelligent te gaan zoeken in die uren en uren aan opnames. Zo kunnen de politiemensen zeer gericht speuren naar de specifieke evenementen die hen interesseren”, weet Luk.

Fietsen registreren

Een mooi voorbeeld van wat mogelijk is met de nieuwste cameratechnologie, is de lancering van fietszenders die Mechelaars in hun fiets kunnen laten steken. “In Nekkerspoel, een van de belangrijke doorgangspunten om Mechelen te verlaten, hebben we in de paalkast bovenaan een ontvanger voorzien om fietsen te registreren. Alle fietsen die in Mechelen uitgerust zijn met een zender worden hier ook geregistreerd. Indien hier een fiets die als gestolen gemarkeerd staat voorbijrijdt, genereert die een alarm en kunnen we kijken naar wie er op dat moment met die fiets rijdt”, legt Daniel uit.

Kunnen Daniel en zijn collega’s hun slimme camera’s intussen nog wel missen? “Ik kan je garanderen dat als je dit vandaag allemaal terug zou afnemen en wegdenken uit het moderne politiewerk, een heel deel van mijn collega’s zich hier bijzonder ongelukkig gaan voelen. Je kan je gewoon niet meer inbeelden dat je deze tools vandaag de dag niet meer hebt.”

Meer weten over slimme camera’s? Klik hier!

Typ je zoekwoord en druk op Enter om te zoeken!